10 tips voor een sollicitatiegesprek

1: Zorg voor een goede voorbereiding!

Weet met wie en welk bedrijf op Schiphol je in gesprek gaat. Kijk wat het bedrijf doet en vertel waarom jij juist meer kan betekenen voor hen.

2: Weet wat er in je CV en Sollicitatie brief staat!

Wanneer jij gaat solliciteren, zal je ongetwijfeld meerdere brieven schrijven naar diverse bedrijven. De meeste mensen nemen solliciteren niet al te serieus en sturen elk bedrijf juist dezelfde brief. Bekijk de vacature eens aandachtig, wat wilt het bedrijf en kan jij aan hun wensen voldoen. Gebruik dan eventueel een voorbeeld brief. Maar pas deze helemaal aan, aan die ene vacature. Waardoor deze gerichter wordt. En wanneer je uitgenodigd wordt. Lees dan nogmaals jouw verzonden sollicitatie brief.

3: Zorg dat je op tijd aanwezig bent!

Zorg altijd dat je op tijd bent, minimaal een kwartier van te voren op schiphol. Het is niet fijn als je zenuwachtig bent. Maar je maakt daarbij wel een goede indruk. En je kan dan ook nog meerdere toekomstige collega’s ontmoeten.

4: Zorg ervoor dat je er goed uitziet!

Probeer zo goed mogelijk voor de dag te komen. Kleed je netjes en draag geen gympen. Ga eventueel even naar de kapper en zorg voor schone kleding. De eerste indruk is vaak bepalend voor een werkgever om je aan te nemen of juist niet.

5: Zorg dat wanneer je in een gesprek bent elkaar aankijkt!

Veel mensen zijn erg zenuwachtig als het om solliciteren gaat. Maar probeer wel de persoon of personen waarmee je in gesprek gaat aan te kijken. Stel je netjes voor en probeer ook zelf initiatief te nemen in een gesprek.

6: Zorg dat je antwoord hebt op specifieke vragen! (voorbereiding)

In een sollicitatie gesprek zullen er ook diverse vragen aan jouw gesteld worden. Zo kan je denken aan: Vertel eens wat over jezelf, Waarom ben jij geschikt voor deze functie en ons bedrijf enz enz. Bereid je goed voor, en ga eventueel eerst even met een vertrouwd persoon oefenen.

7: Wees niet negatief over jezelf, of zelfs niet te positief!

Veel mensen zien werk als iets negatiefs. En wanneer jij dat ook vindt zal je dit zeker uitstralen in jouw gesprek. Denk je, dat je dan zal worden uitgenodigd voor een vervolg gesprek? Maar wanneer je zelf te positief bent is dit ook teveel. Wanneer jij het bedrijf en de persoon waarmee jij in gesprek bent het gevoel geeft dat je alles aan kan, en je zijn of haar functie wilt of kunt gaan overnemen. Dan heb je ook een probleem. Wees altijd gewoon jezelf en probeer niet te populair te doen.

8: Kom zelfverzekerd over maar niet te arrogant!

Wanneer jij ergens goed in bent, en zeker in de functie waar je op solliciteert. Zal je een stuk zelfverzekerder overkomen, en meer dan dat je geen ervaring hebt. Wanneer er om gevraagd wordt kan je eventueel voorbeelden geven uit je werk verleden, waar jij juist die topper in was. Wanneer je arrogant gaat doen, zal je zeker niet ver komen. Wanneer jij een houding aan neemt dat er niemand anders op deze wereld is die deze functie kan vervullen zit je goed fout. Probeer juist te onderbouwen waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie waarop jij solliciteert.

9: Stel zelf ook vragen! (voorbereiding)

Wanneer jij initiatief neemt en zelf ook vragen stelt, dan zal je zeker een plus punt verdienen. En een betere indruk achter laten. En stel dan geen vragen over totaal andere zaken die niet relevant zijn op de aangeboden functie. En stel zeker niet zelf de vraag wat je zowel gaat verdienen. Wanneer de werkgever interesse heeft in jouw, dan zullen zij deze vraag aan jouw stellen.

10: Neem gedoseerd initiatief!

Wanneer jij een goed gevoel hebt in het gesprek, en het loopt allemaal erg lekker. Dan kan je meer initiatief tonen, door bijvoorbeeld aan te geven dat je graag de functie wilt bekleden, en je eventueel bereidt bent om een dag of twee mee te lopen. En je nog meer wilt weten over de werk situatie en jouw toekomstige collega’s. Zo laat je zien dat je gemotiveerd bent, en jij als persoon het bedrijf wilt leren kennen.

Succes met jouw sollicitaties, en wij hopen dat je met deze 10 gouden basis regels een leuke passende job kunt gaan vinden op Schiphol.